פורום תיאורטיקנים - עם פרופ' נפתלי וגנר

יום שני, 6 ינואר 2020, 14:30
אולם 304

פרופ' נפתלי וגנר, האוניברסיטה העברית

מרצה וחוקר בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. שטח המחייה המקצועי שלו הוא ניתוח מבני של המוסיקה המערבית הטונאלית, תוך דיון בסוגיות התיאורטיות הנלוות לשיטות הניתוח ובעיקר לשיטת שנקר. ספרו "הביטלס: שבע השנים הטובות" ראה אור בהוצאת "מאגנס" עם תום האלף הקודם וספרו על המוסיקה של סשה ארגוב, יצא לאור ע"י מוסד ביאליק עם פרוס האלף הנוכחי. לשם חקר שיריו של ארגוב העמיד וגנר שיטה סדורה לבדיקת יחסי מילה וצליל סביב הגורם הפרוזודי. בימים אלו, חוקר את המוסיקה בעיני הסיפורת – כיצד מיוצגת מוסיקה (אמיתית או פיקטיבית) בטקסט ספרותי וכיצד ייצוגיה מתפקדים בעיצוב העלילה.

"רצח מוזיקלי: תיאורים של מוזיקה קטלנית בסיפורת"

האם מוזיקה מסוגלת להרוג? כנראה שלא מעט מהסופרים סבורים כך. מדגם רחב של יצירות-ספרות מוכיח שהמוזיקה מצטיינת בכוחות שפגיעתם רעה: לעתים קרובות נודעת לכוחות אלו השפעה אובדנית על הנפשות הפועלות; דמויות אחרות עושות בהם שימוש להרע ומכוונות אותם, ביודעין; או שלא ביודעין, כנגד זולתן. אחרות, דעתן משתבשת עליהן בהשפעתה.

הדברים עלולים להגיע לידי הריגה באמצעות המוזיקה או בסיועה, אם בזדון, אם בשוגג ואם מתוך רשלנות פושעת. מעניין לבחון תכונות קיצוניות מעין אלו, שהסיפורת מייחסת למוזיקה, בכלי הניתוח הנתונים לנו כמוזיקאים. במהלך ההרצאה נעיין לעומק בתיאורים ספרותיים של מוזיקה קטלנית במיוחד.