המחלקה לתורת המוסיקה, קומפוזיציה וניצוח

המחלקה לתורת המוסיקה, קומפוזיציה וניצוח

ראש המחלקה לתורת המוסיקה, קומפוזיציה וניצוח - פרופ' בעז בן משה

 

החוג מכשיר מוסיקאים בתחומי הקומפוזיציה, הניצוח ותורת המוסיקה. הסטודנטים בחוג לומדים יחדיו את המקצועות העיוניים, הנלמדים בקבוצות קטנות יחסית של כעשרה תלמידים. בנוסף לכך מתפצלים התלמידים ללימודי ההתמחות בלימודי תורת המוסיקה, בלימודי קומפוזיציה, בלימודי ניצוח תזמורת ובלימודי ניצוח מקהלות. במקצועות הראשיים הללו מוענקים תואר ראשון ותואר שני, המוכרים על-ידי המועצה להשכלה גבוהה כתארים אוניברסיטאיים: תואר ראשון – B.Mus  ותואר שני – M.Mus.

תוכנית הקומפוזיציה:

תוכנית הלימודים בקומפוזיציה מכשירה מלחינים בתחום המוסיקה האמנותית, תוך פתיחת היריעה גם לתחומי יצירה נוספים. בשנה ראשונה ניתן קורס מבוא לקומפוזיציה, ובשנים ב'-ד' לומד כל תלמיד קומפוזיציה באופן אינדיבידואלי עם אחד מן המורים שבסגל ההוראה בחוג. לסטודנטים ניתנות הזדמנויות רבות לבצע ולהקליט את יצירותיהם בקונצרטים שמאורגנים על ידי החוג. יצירותיהם מבוצעות במהלך השנה ע"י תלמידי האקדמיה מהפקולטה לאמנויות הביצוע הזכאים לנקודות זכות בעבור נגינתם. כמו כן מבוצעות יצירות נבחרות של התלמידים ע"י גופים מקצועיים – כמו אנסמבל "מיתר", התזמורת הקאמרית הישראלית, הסינפונייטה הישראלית באר-שבע ועוד. חלק מפעילויות אלה מתקיימות במרכז למוסיקה ירושלים אשר במשכנות שאננים.
לרשות תלמידי הקומפוזיציה עומד סטודיו אלקטרו-אקוסטי משוכלל, וכן כתה עם עמדות מחשב. רבים מבוגרי התואר הראשון של החוג ממשיכים את לימודי הקומפוזיציה לתואר שני. בוגרי החוג מתקבלים ללימודים גבוהים במוסדות הנחשבים ביותר כיום בחו"ל, ומשתלבים היטב בחיי המוסיקה בארץ ובעולם. בוגרי החוג מעורבים בחיי החינוך המוסיקאלי בארץ, כמורים וכמרכזי מגמות למוסיקה, ופעילים מאד כיוצרים מקוריים, כמעבדים, כמפיקים מוסיקאליים וכחוקרים מרכזיים בתרבות הישראלית. תלמידי החוג ובוגריו זוכים באופן קבוע במלגות ובתחרויות בארץ ובחו"ל, ביניהן קרן שרת, תחרויות האביב, פרסי ליברזון, פרסי אקו"ם ועוד.  

תוכנית ניצוח תזמורת וניצוח מקהלה:

המחלקה מכשירה מנצחי מקהלה ומנצחי תזמורת. בשנה ראשונה ניתנים קורסי מבוא לניצוח תזמורת וניצוח מקהלה, ובשנים ב'-ד' לומד כל תלמיד ניצוח באופן אינדיבידואלי עם אחד מן המורים שבסגל ההוראה בחוג. השיעורים היחידניים נערכים בליווי שני פסנתרים וסדנאות, ותוכנית הלימודים כוללת קריאת פרטיטורות, אנליזה, תיאוריה מוסיקלית וכן שיעורים בשלוש שפות זרות (למנצחי מקהלות) ובכלי משני בנוסף לפסנתר כגון כינור וגם צ'לו (למנצחי תזמורות) או פיתוח קול (למנצחי מקהלה). החל משנת תשע"א מתנסים תלמידי הניצוח בעבודה מעשית עם תזמורת קאמרית העומדת לרשותם אחת לשבוע. הסטודנטים לניצוח מקהלה מתנסים בעבודה מעשית עם מקהלה מעורבת, העומדת לרשותם בשיעורים היחידניים.
הסטודנטים מתנסים בעבודה מעשית עם הרכבים ואנסמבלים הפועלים באקדמיה, ואף מנצחים על חזרות קריאה של התזמורת הסימפונית החדשה של האקדמיה, המוקדשות לעבודות בתזמור של כלל תלמידי החוג. בוגרי תוכנית הניצוח משתלבים היטב בחיי התזמורות והמקהלות בארץ.
תלמידי החוג ובוגריו זוכים באופן קבוע במלגות ובתחרויות בארץ ובחו"ל, ביניהן קרן שרת, תחרויות האביב, ומתקבלים ללימודי המשך במיטב המוסדות בעולם. מרבית מנצחי הבית של התזמורות הישראליות וכמעט כל מנצחי המקהלות הפעילים כיום בארץ הם בוגרי החוג.    

פעילויות נוספות:

בסיום סמסטר א' מתקיים מידי שנה שבוע פרויקטים, בו מתבטלים הלימודים הרגילים לטובת סדנאות, הרצאות וקונצרטים עם מורים מסגל האקדמיה ואמנים אורחים. בחוג נערכות תחרויות בניצוח, בקומפוזיציה ובמוסיקה למחול. מרבית היצירות המשתתפות בתחרות זוכות לביצוע בשלבים המוקדמים. היצירות הזוכות מבוצעות ע"י גופים מקצועיים בסיום התחרויות. החוג מארח מידי שנה מספר מוסיקאים מחו"ל להרצאות ולסדנאות בקומפוזיציה וניצוח. במסגרת תוכנית הלימודים של החוג מתקיימים גם מפגשים שבועיים של כל התלמידים במסגרת פורום תיאורטיקנים, המוקדשים למבחר מגוון של הרצאות ומפגשים עם מוסיקאים מן הארץ ומחו"ל. כמו כן מתקיימים בחוג פורום מנצחים, כיתות אמן בניצוח ופרויקטים של שיתופי פעולה עם מיטב התזמורות בארץ, המבצעות מפרי עבודתם של תלמידי הקומפוזיציה בניצוחם של חבריהם לחוג.                                                           

חדשות ואירועים

חדשות ואירועים