האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים תקיים פרויקט הנצחה מיוחד לזכרו של המלחין היהודי ויקטור אולמן שנספה בשואה, בתמיכת נשיא הרפובליקה האוסטרית לשעבר, ד"ר היינץ פישר, מושל מדינת קרינתיה, ד"ר פטר קייזר ויו"ר הפרלמנט הראשון של מדינת קרינתיה, מר ריינהרדט רוהר. הפרויקט נערך לציון 120 שנה להולדתו של אולמן. את הפרויקט יזמו צבי זמל, מרצה בכיר במחלקה הווקאלית באקדמיה והרברט גנטשאכר, בימאי תיאטרון ואופרה אוסטרי.
במסגרת הפרויקט יתקיימו כיתות אמן עם שלושה פרופסורים מאוניברסיטת מוצרטאום בזלצבורג, אשר מתמחים ביצירתו של אולמן, הרצאות וקונצרט סיום.
ויקטור אולמן היה מלחין, פסנתרן ומנצח יהודי ממוצא צ'כי שזכה לפרסום והכרה מגיל צעיר. נלחם בשורות הצבא האוסטרי במלחמת העולם ה-I בשטחי מדינת קרינתיה המממנת חלק מהפרויקט. בגטו טרזין שאליו נשלח בספטמבר 1942, שימש כאחראי על החזרות וחדרי האמון לפסנתרנים במסגרת פעילותו של "המשרד לטיפוח שעות הפנאי" בגטו. משרד זה היה אחראי על פעילות תרבותית ענפה שבמסגרתה התקיימו בגטו מדי יום הרצאות, קונצרטים, אופרות, הצגות תיאטרון, ערבי שירה, תערוכות ועוד, לצד משחקי שחמט וכדורגל. בשנתיים שהיה כלוא בגטו טרזין הוא הפך לאחד המוזיקאים הפעילים ביותר בגטו, הלחין עשרים ושלוש יצירות ובהן קבצי שירים ושירים בודדים, סונטות לפסנתר, מוסיקה קאמרית, אופרה ועוד. אולמן נשלח לאושוויץ ב-16.10.44 ונרצח בתאי הגזים יומיים אחר כך.
אירועים במסגרת הפרויקט:
ב- 10.12 ב-16:30, תתקיים הרצאתו של פרופ' מיכאל וולפה, "הן דמו בדמי זורם", על יצירתו של ויקטור אולמן בשנות פעילותו האמנותית בגטו טרזין.
כיתות אמן עם תרז לינדקוויסט Thérèse Lindquist, פרופסור לליד ואורטוריה. תרז תעבוד בכיתות האמן עם צמדים של זמר/ת ופסנתרן על שירים של אולמן, וכן על שירים אמנותיים גרמניים (לידר), סוגה ממנה הושפע אולמן בכתיבת שיריו: ב-10-12.12 בשעות 10:00-12:30, 16:00-13:30
בתאריך 11.12 ב-16:30, תתקיים הרצאתו של צבי זמל, "אמנות בצל האימה – הפעילות האמנותית בגטו טרזין", ההרצאה פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום.
בתאריך 12.12 ב-16:30 תתקיים הרצאתו של הרברט גנטשאכר , "School of Form – Viktor Ullmann and Paul Wittgenstein – Fortress Theresienstadt"“. בהרצאה ידון במוסיקה שנכתבה במיוחד עבור הפסנתרן היהודי-אוסטרי, פול ויטגנשטיין, שאיבד את יד ימינו במלחמת העולם הראשונה.
כיתות אמן עם אנלי גאל Annelie Gahl, פרופ' לכינור ומוסיקה קאמרית. אנלי תעבוד בכיתות האמן עם הרכבים קאמריים על יצירות שהלחין אולמן בטרזין וכן על יצירות לכינור ופסנתר ממיטב הרפרטואר הקלאסי אותן ניגן בזמן מלחמת העולם הראשונה, כפסנתרן: ב-10.12 ב-10:00-14:00, ב-11.12 ב-14:00-18:00, ב-12.12 ב-10:00-14:00.
וולפגנג פילינגר Wolfgang Pillinger, פרופ' להלחנה יעביר שלוש כיתות אמן:
ב-10.12 בבוקר סדנת הלחנה קלאסית אשר תכלול עיבוד ו/או השלמת יצירות שנכתבו על-ידי אולמן בהשראת סגנון הלחנתו לתלמידי הלחנה.
ב-11.12 בבוקר סדנת הלחנה בסגנון ג'אז בהשראת כתיבתו של אולמן למוסיקת קברט ומחזות זמר.
ב-12.12 ייפגש עם תלמודית לקומפוזיציה.
ב-13.12 בבוקר תתקיים השמעה של העבודות שנוצרו בעקבות הסדנאות.
כיתות האמן שלו וההשמעה ב-13.12 אינן פתוחות לקהל הרחב.
ב- 13.12 בשעה 18:00 יתקיים קונצרט סיום, פתוח לקהל הרחב ללא תשלום, באולם 221.
בקונצרט ישתתפו הזמרים והפסנתרנים אשר יעבדו עם פרופ' לינדקוויסט על שירים מאת אולמן ועל לידר נוספים מהתקופה הרומנטית, ושני הרכבים של מוסיקה קאמרית (רביעיית מיתרים ושלישיית מיתרים עם קול) שיעבדו עם פרופ' אנלי גאל.
הרברט גנטשאכר הוא אחד מהבימאים והמפיקים האוסטרים המוערכים ביותר, עטור פרסים וחבר במועצת האמנויות של מדינת קרינתיה. גנטשאכר עסק רבות בדמותו של ויקטור אולמן ובחן את השפעתו ותרומתו לעולם המוסיקה הקלאסית בכלל ולתרבות האוסטרית בפרט. הפיק וביים את האופרה "קיסר אטלנטיס" שאותה כתב אולמן בזמן כליאתו בגטו טרזין. גנטשאכר יצר תערוכה וספר על ויקטור אולמן תחת הכותרת "עד וקרבן של האפוקליפסה", שבהן חקר את השפעת המלחמה על יצירתו המוזיקלית.
הפסנתרנית השבדית תרז לינדקוויסט היא פרופסור לליד ואורטוריה באוניברסיטתמוצרטאום בלזצבורג. היא הופיעה עם זמרים ידועים כקמילה נילונד (Camilla Nylund), פול אסווד (Paul Esswood) ווולפגנג הולצמאייר (Wolfgang Holzmair), איתם אף הקליטה מספר תקליטורים. פרופ' לינדקוויסט מרבה לתת כיתות אמן ברחבי אירופה, יפן, קוריאה וארצות הברית.
הכנרת אנלי גאל, פרופסור לכינור ומוזיקה קאמרית באוניברסיטה מוצרטאום בזלצבורג, מופיעה בקביעות כסולנית ובאנסמבלים קאמריים. היא הופיעה בפסטיבל זלצבורג, ב"וינר מוזיקפריין" ((Wiener Musikverein , בפסטיבל Wien Modern, עם הקמרטה זלצבורג, קונצ'נטוס מוזיקוס וינה (Concentus Musicus Wien), קלנגפורום וינה (Klangforum Wien) ועוד. הרפרטואר של אנלי גאל משתרע מתקופת הבארוק ועד למוזיקה בת זמננו, לה היא מקדישה חלק ניכר מפעילותה: היא ביצעה ביצועי בכורה ליצירות רבות לכנור סולו, מאת המלחינים Beat Furrer, Klaus Lang ורבים אחרים.
וולפגנג פילינגר הוא מלחין ומעבד, פרופ' אמריטוס באוניברסיטת מוצרטאום בזלצבורג, בה הוא עדיין מלמד ופרופ' אורח בקולג' למוסיקה בטוקיו, באוניברסיטה של ניו אולינס ובמוסדות נוספים. התמחותו של פרופ' פילינגר במוסיקה לתאטרון וטלויזיה הובילה אותו לכתוב לתאטראות מובילים כ-Burgtheater Wien ,Schauspielhaus Wien Volkstheater Wien State Theatre Oldenburg,Theatre Saarbrücken , למחלקה לאופרה באוניברסיטת המוצרטאום ועוד.
צבי זמל, מדריך קולי במחלקה הווקאלית, הגיש לאחרונה את עבודת הדוקטורט שלו שנכתבה בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית וכותרתה: "קולות מגיא צלמוות – המוסיקה הווקאלית בגטו טרזין". אחד מפרקי העבודה מוקדש למלחין ויקטור אולמן ולפועלו בגטו טרזין.
פרופ' מיכאל וולפה, מלחין ואיש חינוך, נולד בתל-אביב בשנת 1960, וכיום חבר קיבוץ שדה-בוקר. למד קומפוזיציה באקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים ובאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה. כיום מלמד מוסיקה הן בירושלים והן בנגב, וכן בתיכון הישראלי למדעים ולאמנויות בירושלים, אשר הוא נמנה על מייסדיו. פרופ' וולפה חקר רבות את מלחיני גטו טרזין וייקח גם הוא חלק בפרויקט.